Kapitel 2

Förstärkare för ett lyckligt grannskap: Engagera, dela och hjälpa

Utöver små sociala interaktioner finns det saker vi kan göra för att öka lyckonivån ännu mer. Vi kallar dem för tre förstärkare för ett lyckligt grannskap: 1) engagera 2) dela och 3) hjälpa.

1: Engagera dig i ditt grannskap

Att göra saker tillsammans och kunna påverka grannskapet har visat sig vara viktigt för de boendes välbefinnande. Därför är det positivt att se att det finns ett stort intresse för att engagera sig i aktiviteter för att underhålla grannskapet, som att måla eller rensa ogräs. Vi har även noterat att svenskar som bor i ett grannskap där det är lätt att starta aktiviteter i genomsnitt får 24 procent högre grannskapslycka.

Topp 3-lista: Aktiviteter som svenskar vill göra med sina grannar:

  1. Sociala sammankomster, till exempel grillfest eller lokala firanden
  2. Underhålla kvarteret, till exempel måla, rensa ogräs eller städa
  3. Fysisk träning till exempel löpning, promenader eller yoga

Ett tips från lyckoexperten: Se till att det är rent och snyggt.

Att delta i aktiviteter tillsammans med dina grannar för att skapa ett välskött och trevligt grannskap, som att plantera blommor eller plocka upp skräp på gatan, förbättrar inte enbart atmosfären, det ökar också dina lyckohormoner och din känsla av gemenskap.

/ Marta Zaraska, vetenskapsjournalist

2: Dela utrymmen och saker med dina grannar

Delningsekonomi är en växande rörelse för att stödja planeten, men att dela utrymmen och saker är också ett sätt att öka känslan av gemenskap i grannskapet och motverka isolering. Vår studie visar att svenskar som har gemensamma ytor där de tycker om att vistas är 17 procent lyckligare i sina grannskap. Så de positiva effekterna av att dela med sig är många. Men vilka saker och utrymmen vill människor helst dela med sig av till sina grannar?

De saker och utrymmen vi är mest villiga att dela med våra grannar

3: Ge grannen en hjälpande hand

Ett tredje sätt att förstärka både din egen och grannskapets lycka är att ge grannen en hjälpande hand. I vår studie rapporterar personer som har hjälpt, lånat ut eller gett något till sin granne högre nivåer av lycka i grannskapet. Ju oftare man gör dessa handlingar, desto högre lyckonivå. Dessutom uppger svenskar som bor i grannskap där de tror att grannarna är villiga att hjälpa varandra när det behövs att de är 38 procent lyckligare i sina grannskap.

Tips från lyckoexperterna: Tveka inte att erbjuda din hjälp

Människor är väldigt självständiga nuförtiden, men vi kan alla behöva hjälp då och då. Om du känner en granne som kan behöva lite hjälp med att handla mat eller att passa ett husdjur – tveka inte att erbjuda din hjälp!

/ Markku Ojanen, professor i psykologi

Varför vi blir lyckligare av att hjälpa andra

Även om många upplever att det är svårt att hinna hjälpa en granne mitt i vardagsbestyren, kan det faktiskt bidra till att minska stressen i vardagen. Vetenskapsjournalisten Marta Zaraska förklarar varför: – När vi hjälper andra aktiveras våra så kallade ”vårdsystem” som i sin tur triggar vårt belöningssystem så att kroppen vet att vi gör något bra. Det sänker också halten av stresshormonet kortisol och dämpar den flykt- och kamprespons som kroppen får när den upplever stressiga situationer. Ju mer tid vi tillbringar med att hjälpa andra och därmed aktivera våra vårdsystem, desto mer tid kan vi minska stressen i vardagen och på sikt förbättra vår hälsa.

Kapitel 3

Tre fördelar med lyckliga grannskap